18/01/2024

3 duurzame innovaties

3 innovaties die duurzaamheid verbeteren in de maritieme en offshore-industrie

De maritieme en offshore-industrie ontwikkelt zich razendsnel op het gebied van duurzaamheid. De afgelopen jaren kwamen er steeds meer innovaties om de CO2-afdruk van schepen te verminderen. Om deze positieve vooruitgang verder naar voren te brengen, delen we drie voorbeelden met je die bijdragen aan een betere wereld en een duurzame vaart.

Alternatieve brandstoffen

Alternatieve brandstoffen kunnen bijdragen aan duurzaamheid. Bij Marpower houden we ons onder meer bezig met waterstof. Op onze schepen passen we ook windenergie toe. Deze fungeren als zeilen of ze leveren elektrische energie. Nucleaire energie speelt naar verwachting in de toekomst een rol op grote containerschepen en mogelijk zelfs op cruiseschepen.

De keuze voor de meest geschikte manier van energie opwekken hangt af van het design en het vaarprofiel. Het is gebruikelijk om verschillende kleine en zeer efficiënte dieselgeneratoren te combineren met zeilen, energieopslag in - bijvoorbeeld - flow batteries, gewone batterijen, en brandstofcellen.

Brandstofbesparing is één van de vele innovaties waarbij duurzaamheid in de offshore-industrie een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van alternatieve brandstoffen zoals LNG (Liquefied Natural Gas, of vloeibaar aardgas). Dit soort brandstof wordt gemaakt van organisch materiaal, zoals resten van planten en mest.

De productie van LNG ontstaat door natuurlijk gas af te koelen en om te zetten in een vloeistof. Dit vermindert het volume, waarna het in speciale tanks wordt opgeslagen. Zodra de brandstof in de praktijk wordt gebruikt, wordt de LNG weer omgezet in gasvorm en verbrand in de motoren van het schip.

Het belangrijkste voordeel is de vermindering van de koolstofvoetafdruk. In vergelijking met Heavy Fuel Oil - of Zware Stookolie - (HFO) leidt dit tot een vermindering van de emissies met 20%. Stoffen zoals zwaveloxiden, stikstofoxiden en fijnstof zullen veel minder worden gebruikt, wat resulteert in een schonere maritieme industrie.

Efficiënte energie

Energie-efficiënte innovaties zijn essentieel voor duurzaamheid in de maritieme en offshore-industrie. Je kunt hierdoor energie besparen en je CO2-afdruk verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door de meest efficiënte routes te varen, maar er zijn nog meer manieren.

Marpower draagt bij aan dit soort innovaties. Ons energiemanagementsysteem wordt aan boord gebruikt en regelt dat de verschillende energiebronnen en de aanwezige energieopslag zo efficiënt mogelijk worden ingezet.

Ons energie management systeem heeft één belangrijke voorwaarde: de installatie aan boord van het schip moet geëlektrificeerd zijn. Dit zorgt voor een betere controle over en beheer van de energiebronnen. Door niet afhankelijk te zijn van traditionele bronnen verminder je emissies, bespaar je kosten en word je energie-efficiënter.

Elektrificatie van schepen

Het implementeren van volledig elektrische of hybride voortstuwingssystemen is essentieel als je het gebruik van fossiele brandstoffen wilt verminderen. Marpower draagt hieraan bij met het Modular Propulsion Platform (MPP).

Het MPP verbindt alle energiebronnen en energieopslagsystemen met een DC platform. In combinatie met een betrouwbaar en bewezen energiebeheersysteem beperk je het energieverbruik tot een absoluut minimum. Je leest via deze link meer over dit onderwerp.

Wil je meer weten over onze producten en de manieren waarop ze bijdragen aan duurzame innovaties in de maritieme en offshore-industrie? Klik dan op de button hieronder voor meer informatie.

Ontdek onze producten

Deel dit artikel

Oudere posts

18/01/2024

3 innovaties die duurzaamheid verbeteren in de maritieme en offshore-industrie

28/11/2023

Eekels en Danfoss versterken hun samenwerking - Marpower

14/11/2023

Harmonische vervuiling: zo pak je het aan op jachten

10/10/2023

Walstroom: waarom verschilt het per land?

28/02/2023

Dennis is trainee bij Marpower: “Ik wil hier onmisbaar worden”

03/11/2020

Eekels | TBI herstart De Keizer Marine Engineering in Zaandam

16/04/2020

Grote levering Shore Power Converters

10/04/2020

Modificatie RollDock Sun in slechts vier weken

10/01/2020

Twee elektrische veerboten voor lake Ontario

16/12/2019

Next Generation Signaalkolom

28/10/2019

Fort Lauderdale International Boat Show 2019

24/09/2019

Monaco Yachts Show

Stay in touch

Follow us on social media